General Knowledge Quiz -2 By The Study360

General Knowledge Quiz -2 By The Study360


Q1. The first written constitution of any sovereign country in the world? 
विश्व में किस संप्रभु देश का पहला लिखित संविधान है?

(a) Russia /रूस
(b) the United Kingdom /यूनाइटेड किंगडम
(c) USA /यू.एस.ए.
(d) India /भारत

S1. Ans. (c)
Sol.
The USA is the first country to have a written constitution.
Q2. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Karnataka is –
कर्नाटक की संसदीय सीटों (लोकसभा) की संख्या कितनी है?

(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48
S2. Ans. (c)
Sol.
Karnataka has 28 seats in Lok Sabha.
Q3. The form of the power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families is called –
शक्ति संरचना का वह रूप जिसमें शक्तियां प्रभावी रूप से व्यक्तियों या परिवारों के एक गुट के साथ होती हैं उन्हें क्या कहा जाता है?

(a) Tyranny/ उत्पीड़न
(b) Fascism/फासीवाद
(c) Oligarchy/कुलीनतंत्र
(d) Plutocracy/धनिक तन्त्र
S3. Ans. (c)
Sol.
An oligarchy is a form of the power structure in which power rests with a small number of people. These people might be distinguished by nobility, wealth, family ties, education or corporate, religious or military control.
Q4. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Haryana is –
हरियाणा की संसदीय सीटों (लोकसभा) की संख्या कितनी है?
(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48
S4. Ans. (a)
Sol.
The number of parliamentary seats from Haryana is 10 (in Lok Sabha).
Q5.Which among the following neighboring country of India is the largest producer of Opium in the World?
भारत का कौन सा पड़ोसी देश विश्व में अफीम का सबसे बड़ा उत्पादक है?

(a)Pakistan/पाकिस्तान
(b) Afghanistan/अफ़ग़ानिस्तान
(c) Sri Lanka/श्रीलंका
(d) Maldives/ मालदीव
S5. Ans. (b)
Sol.
Afghanistan has been the world’s greatest illicit opium producer, ahead of Burma (Myanmar), Thailand & Laos.
Q6.With which country India exchanged its border maps? 
भारत ने किस देश के साथ अपने सीमावर्ती नक्शे का आदान-प्रदान किया था?

(a) China /चीन
(b) Sri Lanka/श्री लंका
(c) Pakistan/पाकिस्तान
(d) Bangladesh/बांग्लादेश
S6. Ans. (d)
Sol.
India and Bangladesh signed an agreement for the transfer of enclaves in May 2015. The prime ministers of India and Bangladesh signed the Land Boundary Agreement in 1974 to exchange enclaves and simplify their international border maps.
Q7.Marble comes under which category of rocks?
संगमरमर चट्टानों की किस श्रेणी में आता है?

(a) Sedimentary / अवसादी
(b) Igneous/ आग्नेय
(c) Metamorphic/ कायान्तरित
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
S7. Ans. (c)
Sol.
Marble is a metamorphic rock composed of recrystallized carbonate minerals, most commonly calcite or dolomite. Marble may be foliated.
Q8. In 1528, __________ defeated the Rajputs at Chanderi.
1528 में, __________ ने चंदेरी में राजपूतों को हराया था.

(a) Humayun/हुमायूँ
(b) Akbar/अकबर
(c) Jahangir/जहाँगीर
(d) Babur/बाबर
S8. Ans. (d)
Sol.
In January 1528, the Battle of Chanderi took place in the aftermath of the Battle of Khanwa in which the Mughal Emperor Babur had defeated a confederacy of Rajputs and Afghans which was headed by Rana Sanga of Mewar.
Q9. Which sects of Sufis adopted Yoga?
सूफियों के किस संप्रदाय ने योग को अपनाया था?

(a) Qadiri /कादरी
(b) Shattari/ शत्तारी
(c) Chishtiya / चिश्तिया
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
S9. Ans. (c)
Sol.
The Chishtī Order is a Sunni Sufi order within the mystic Sufi tradition of Islam. It began in Chishti, a small town near Herat, Afghanistan about 930 CE. The Chishti Order is known for its emphasis on love, tolerance, and openness. They adopted yoga.
Q10. The Second Battle of Tarain was fought between __________.
तराइन का दूसरा युद्ध __________ के बीच लड़ा गया था।

(a) Alexander and Porus /सिकंदर और पोरस
(b) Jai Chand and Mohammed Ghori/जय चंद और मोहम्मद गोरी
(c) Akbar and Hemu/अकबर और हेमू
(d) Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan/ मोहम्मद गोरी और पृथ्वीराज चौहान
S10. Ans. (d)
Sol. The Battles of Tarain were fought in 1191 and 1192 near the town of Tarain (Taraori), near Thanesar in present-day Haryana between a Ghurid force led by  Mu’izz-Ud-Din Mohammed Ghori and a Chauhan Rajput army led by Prithviraj Chauhan.