GK Part- 4 General Knowledge MCQs For SSC/Railway/UPSC Govt Exams

GK Part- 4 General Knowledge MCQs For SSC/Railway/UPSC Govt Exams


 The title of ‘Viceroy’ was added to the office of the Governor-General of India for the first time in
‘वायसराय’ का खिताब पहली बार भारत के गवर्नर-जनरल के कार्यालय में कब जोड़ा गया था?

(a) 1848 AD
(b)1856 AD
(c)1858 AD
(d)1862 AD

S1. Ans(c)
Sol.
The title of viceroy was added to the office of the Governor-general of India for the first time in 1858 A.D.
2. To which of the following dynasties did King Bhoja, a great patron of literature and art, belong?
साहित्य और कला के महान संरक्षक, राजा भोज निम्नलिखित में से किस राजवंश से संबंधित थे?

(a)Karkota / कर्कोट
(b)Utpala/ उत्पल
(c)Paramara / परमार
(d)Gurjara Pratihara/ गुर्जर प्रतिहार
S2. Ans(c)
Sol.
Bhoja (reigned c. 1010–1055 CE) was an Indian king from the Paramara dynasty. His kingdom Bhoja is best known as a patron of arts, literature, and sciences.
3. For an inferior good demand falls when _________.
इन्फीरियर गुड की मांग कब कम होती है?

(a) Piece rise/कीमत बढ़ने पर
(b) Price falls / कीमत गिरने पर
(c) Income rise/ आय में वृद्धि
(d) Income falls/ आय में कमी
S3. Ans.(c)
Sol.
In economics, an inferior good is a good whose demand decreases when consumer income rises (or demand rises when consumer income decreases), unlike normal goods, for which the opposite is observed.
4. Two of the great Mughals wrote their own memories. There were
दो महान मुगलों ने अपनी-अपनी यादें लिखीं। वह कौन थे?
(a)Babar and Humayun/बाबर और हुमायूँ
(b)Humayun and Jahangir/हुमायूँ और जहाँगीर
(c)Babar and Jahangir/बाबर और जहाँगीर
(d)Jahangir and Shahjahan/जहाँगीर और शाह जहाँ
S4. Ans(c)
Sol.
Babar and Jahangir were the two Mughal emperor who wrote their own memoirs.
5. To which king belongs the Lion capitol at Sarnath?
सारनाथ की लायन कैपिटल किस राजा से सम्बन्धित है?

(a)Chandragupta /चन्द्रगुप्त
(b)Ashoka/अशोका
(c)Kanishka /कनिष्क
(d)Harsha/हर्षा
S5. Ans(b)
Sol.
The Lion Capital at Sarnath belongs to King Ashoka. Answer: Ashoka king belongs to the Lion capital at Sarnath.
6. The use of spinning wheel (Charkha) became common during the
चरखे का उपयोग किस समय के दौरान आम हो गया था?
(a)9th Century AD/ 9वीं शताब्दी AD
(b)10th Century AD/10वीं शताब्दी AD
(c)12th Century AD/ 12वीं शताब्दी AD
(d)14th Century AD/ 14वीं शताब्दी AD
S6. Ans(d)
Sol.
The use of the spinning wheel (Charkha) became common during the 14th Century AD.
7. The language of discourses of Gautama Buddha was
गौतम बुद्धा द्वारा प्रवचन के लिए इस्तेमाल की जाने वाली भाषा कौन सी थी?

(a)Bhojpuri /भोजपुरी
(b)Magadhi/मगधी
(c)Pali /पाली
(d)Sanskrit/संस्कृत
S7. Ans(c)
Sol.
The language of discourses of Gautama Buddha was Pali.
8. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –
विधानसभा के विचार-विमर्श को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प किस के द्वारा प्रस्तुत किया गया था?

(a) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(b) Kiran Desai/किरण देसाई
(c) K Natwar Singh/ के. नटवर सिंह
(d) K.M. Munshi/के. एम. मुंशी
S8. Ans.(a)
Sol.
Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.
9. Velu Thampi led a revolt against the British in state of
वेलु थम्पी ने ब्रिटिश के खिलाफ किस राज्य में विद्रोह का नेतृत्व किया था?
(a)Travancore/ त्रवनकोर
(b)Baroda/बरोदा
(c)Hyderabad/हैदराबाद
(d)Mysore/ मैसूर
S9. Ans(a)
Sol.
Velayudhan Chempakaraman Thampi (1765–1809) was the Dalawa or Prime Minister of the Indian kingdom of Travancore between 1802 and 1809 during the reign of Bala Rama Varma Kulasekhara Perumal. He is best known for being one of the earliest individuals to rebel against the British East India Company’s supremacy in India.
10. Under the Mountbatten Plan of 1947 the people of ___ were given the right to decide through a plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.
1947 के माउंटबेटन प्लान के तहत ___ के लोगों को एक जनमत संग्रह के माध्यम से निर्णय लेने का अधिकार दिया गया था कि वे पाकिस्तान या भारत में शामिल होना चाहते हैं।

(a)Assam/असम
(b)Punjab/पंजाब
(c)Bengal/बंगाल
(d)N.W.F.P and the Sylhet district of Assam/ N.W.F.P और असम का सिलहट जिला
S10. Ans(d)
Sol.
Under the Mountbatten Plan of 1947 the people of N.W.F.P and the Sylhet district of Assam were given the right to decide through a plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.